Datorn som fabrik

Datorerna har redan förändrat hur vi tittar på filmer och serier, hur vi lyssnar på musik, och i vissa fall hur vi umgås, eller inte umgås, med våra vänner. Nu är datorerna också på väg att förändra hur vi konsumerar fysiska produkter.

För många har kanske webbhandel redan förändrat konsumtionen. Numera går det, via sajter som Ebay, Amazon och Aliexpress, att beställa i stort sätt allt man kan tänka sig. Det finns dock vissa begränsningar. För det första händer det emellanåt att de varor man beställer inte överensstämmer med beskrivningen på sajten. Vill man då returnera varan kan det vara svårt, framför allt om den ska skickas långt. Varor som beställs från utanför EU ska dessutom förtullas, vilket kan innebära att man får betala en extra avgift för att få in varan i landet.

Men om datorn istället tillverkade sakerna direkt, så att de inte behövde skickas? Detta blir möjligt med 3D-skrivare. Om man letar efter reservdelar till sin bil eller cykel, eller till något helt annat, kan alltså vara säker på att få delar i precis rätt storlek. Därför blir returer en icke-fråga, och man behöver inte betala någon tull för att frakta in varan i landet, eftersom den inte transporteras över huvud taget.

Än så länge är tekniken ganska begränsad. Det vanligaste materialet är plast, och 3D-skrivarna är ganska långsamma. Men det går även att skriva ut i metall, och historierna om riktigt imponerande utskrifter blir allt fler. 3D-utskrivna pistoler förskräcker kanske mer än de imponerar, men det går även att skriva ut en egen kajak. Den måste dock skrivas ut i bitar som sedan skruvas ihop.

Olika typer av 3D-utskrift

Än så länge finns tre tekniker som kan kallas för 3D-skrivare. De skiljer sig åt genom sin detaljnivå, vilka material som kan användas, och vilken typ av konstruktioner som är möjliga.

När man talar om 3D-skrivare menar man för det mesta maskiner som skulpterar i material som kan smältas ner. Plast är därför vanligast, men det finns även skrivare som använder metallpulver. Det går även att skulptera i socker, och material som innehåller träfiber eller andra partiklar blandade med smältbara material. Tillgången på olika material blir allt större, och 3D-skrivare har också störst flexibilitet när det kommer till de konstruktioner som kan skapas.

En släkting till 3D-skrivaren är CNC-fräsen, som fräser ut konstruktioner ur större block av material. Det här ger en hel del begränsningar när det kommer till vilka konstruktioner som är möjliga, men i gengäld går det att arbeta i nästan vilka material som helst.

”Utskrifter” kan också skäras ut med laserstråle, vilket liknar CNC-fräsning men tillåter en högre detaljnivå.