Allt fler arbetar idag på kontor och bakom datorskärmar vilket har medfört att en hel del nya sjukdomar och problem uppkommit som inte fanns förr. Turligt nog finns sätt att förebygga dessa på – och allt börjar och slutar med att tänka ergonomiskt.
I tidningen TechWorld skrev man för två år sedan om hur det är dags att inom it-branschen ta krafttag mot den dåliga arbetsmiljön som där råder. Vad man bland annat förespråkade var att man som företag inom it skulle satsa på att se över både den psykiska och den fysiska arbetsmiljön för att sedan arbeta mot att bättra denna. Till exempel tipsade man om att se över just ergonomin för att säkerställa att bord och stolar är rätt inställda och att medarbetarna har kvalitativa bildskärmar, tangentbord och annan utrustning som är vital för yrkesrollen. Fann man brister var svaret sedermera att åtgärda de problem man hittat genom att till exempel byta ut vanligt skrivbord mot höj och sänkbart skrivbord, beställa hem nya skärmar och också utbilda medarbetarna om hur man på bästa ergonomiska sätt använder sig av sina nya eller befintliga kontorsmöbler. Många har nämligen redan alla förutsättningar för en god ergonomiska arbetsmiljö – men problemet är att man inte vet hur man ska använda sig av sakerna för att sitta och arbeta på rätt sätt, vilket medfört att det uppkommit en hel del nya sjukdomar och åkommor som inte fanns förr.
Datarelaterade nya åkommor
En konsekvens av vårt ökande datoranvändande och användandet av smart teknik över lag är att vi fått en hel del nya sjukdomar och åkommor att ställa oss till. Något som till exempel tidningen M3 skriver om är just sådana. Och vad man bland annat listar är saker såsom:
Svepfinger i form av blåsor, sår och ömmande hud samt förhårdnader på fingret man sveper över skärmar med, därav namnet.
- Mobilnacke som ger en stelhet, smärta och huvudvärk.
- Sms-tumme som ger stickningar och smärta framförallt i tummarna
- Laptopknä som är i form av utslag vilka är röda och ser ut som nätliknande mönster på huden.
- Skärmögon innebär att ögonen känns kliande, svidande, torra och är röda plus att man får svullna ögonlock, kan se dubbelt och får huvudvärk.
- Handkontrollsyndrom är en belastningsskada som ger stickningar, domningar och försämrad känsel vilket uttalar sig främst i tummen, pekfingret och långfingret.
- Klickarmbåge vilket är smärta på utsidan av armbågen och underarmen som gör det svårt att greppa tag och lyfta även lätta föremål.
Förebygg skador och åkommor
I Göteborgs Posten tipsar man om en del smarta träningsövningar, för vad man kallar kontorsråttan, och dessa kan alla ha nytta av att göra. Det man tipsar om är bland annat övningarna Wallslides och Hakindrag, vilka alldeles enkelt kan utföras direkt framför sitt skrivbord. Men det finns annat att tänka på om man vill undvika de åkommor som listats ovan. Till exempel kan det vara bra att byta ställning ofta under arbetsdagen genom att variera mellan att sitta och stå. Sträcka på nacken, vila underarmen på ett stöd, avlasta axlar och nacke med stöd genom att ha stöd även för nedre delen av ryggen när du sitter ner – glöm heller inte att kolla upp dina ögon om du har problem med dem för att få ordentlig hjälp.