Än så länge har det varit enkelt att hålla isär hårdvara och mjukvara. Det blir dock allt vanligare med produkter som på olika sätt gör denna gräns mindre tydlig. Det handlar om allt från kassaregister till syntar.
En gång i tiden var kassaregister synonymt med kassaapparat. Idag kan ett kassasystem bestå av en surfplatta och en kortterminal. All programvara som behövs finns i plattan, och information om transaktionerna lagras i molnet i krypterad form. Läs mer om den här typen av kassasystem på http://www.sitoo.se, och titta också på den här filmen:
Två andra exempel
I takt med att betalningar med Bitcoin blir vanligare ökar också intresset för s.k. plånböcker, alltså enheter för att lagra den digitala valutan. För mindre summor fungerar det bra att använda en app, men för den som har en större summa Bitcoin är det säkrare att använda en hårdvaruplånbok. En sådan ser ut ungefär som ett stort USB-minne och lagrar krypterad information om de Bitcoins man äger. Mer om hur Bitcoin fungerar finns att läsa här och här.
Ett av de områden där datorernas intåg har förändrat mest är musiken. Idag kan vem som helst skapa musik med en dator som kostar några tusenlappar i affären, och programmet Fruityloops har kickat igång mången musikkarriär. Tidigare krävdes dyra syntar eller musikdatorer för att skapa musik, idag behövs bara en enkel klaviatur som man kopplar till datorn, och så ett eller flera musikprogram eller mjukvarusyntar. Utvecklingen går dock inte entydigt från hårdvara till mjukvara.
En fördel med hårdvara är att den inte går att piratkopiera på samma sätt som mjukvara. Förra året uppmärksammades att Kanye West hade laddat ned mjukvarusynten Xfer Serum illegalt från Pirate Bay. Att köpa synten kostar ungefär 1500 kronor, skriver IDG.