Så inreder och organiserar du it-kontoret

It-kontor kan vara uppbyggda på olika sätt, med öppnare landskap eller där de anställda arbetar lite mer åtskilt. Vilket som passar er bäst kan bland annat bero på ert arbetssätt i kombination med kostnadsmöjligheter. Men när it-kontoret väl är valt och det ska börja ta form är det dags för inredningen och organiseringen på kontoret, med allt från kontorsmaterial till möbler.

Inom kontorsmaterial spänner produkterna brett, och därför finns det ofta en hel del att införskaffa både som engångsinköp och rörliga inköp. Då kan det löna sig att beställa allt från samma webbutik, och dessutom kunna få ner fraktkostnaden till noll vid större inköp.

Viktiga kontorsmaterial och teknik

Faktum är att det fortfarande behövs en hel del kontorsmaterial som inte ens är kopplade till datorn. Papper, penna, pärmar, register är några exempel på sådana kontorsmaterial som fortfarande är viktiga, och du hittar mer inspiration på Kontorsgiganten där du kan bläddra igenom ett stort utbud. För att göra kontoret överskådligt och välorganiserat kan annat kontorsmaterial behövas, såsom whiteboards, whiteboardpennor, anteckningstavla, kalendrar osv.

Teknikmässigt är det desto svårare att säga vad som behövs då det skiljer sig åt från olika verksamheter. På ett it-kontor är datorrelaterad teknik inte svår att ordna då kunskapen redan finns på företaget. Men följande behövs ofta för att få kontor att gå runt:

  • Kopiator
  • Skrivare
  • Dokumentförstörare

Därutöver kan en märkmaskin eller etikettskrivare vara bra för många verksamheter för att få bättre organisering.

Möbler och miljö

På ett it-kontor blir det naturligt att en hel del tid spenderas sittandes framför datorn. För att anställda ska må så bra som möjligt på arbetet behövs en trivsam och ergonomisk arbetsmiljö. Avskärmningsväggar är något som kan skapa ett visst lugn och lite ljudisolering, så de anställda i öppna landskap får arbeta mer ostört. Därutöver är höj- och sänkbara skrivbord fördelaktigt då de anställda kan variera sin arbetsställning under dagen. Med ett sådant skrivbord kan anställda stå upp mer under dagen, eller använda en höjbar balansstol.