Så lyckas du som frilansande It-tekniker

Det är mycket att tänka på som frilansande It-tekniker. För att göra det enkelt för dig och få mer tid över till annat kan egenanställning vara ett alternativ. Då slipper du tänka på skatter och egenavgifter.

Om du arbetar som frilansande It-tekniker och behöver ett bra sätt att fakturera dina kunder på ska du kolla in https://coolcompany.com/se/faq/skicka-faktura/ som kan vara till din hjälp. Att fakturera utan att ha ett eget företag är oerhört smidigt och enkelt. När du anlitar ett företag som skickar fakturor åt dig är du egenanställd. Du får lika mycket pengar i fickan men slipper allt arbete med att fakturera och räkna ut skatter och egenavgifter. Du betalar minst 30 procent i skatt och på det du får in måste du även dra av egenavgifter. Om du fakturerar själv kan du tänka att ungefär 40 procent ska du dra av på summan du får efter att utgifterna är borträknade. Det kan vara knepigt att skatta rätt och inte får restskatt när du deklarerar. Om du är egenanställd kan du istället lägga din tid och energi på att göra ett bra jobb till dina kunder. Att vara frilansande konsult innebär att det är mycket att tänka och om du då kan delegera bort något är det oerhört skönt.

Tänk smart och långsiktigt

Oavsett om du väljer att vara egenanställd eller starta ett eget företag är det viktigt att du ser dig själv som ett företag. Du måste lägga ner mycket energi på att göra det bra för dig som frilansande It-tekniker. Du behöver tänka långsiktigt för att överleva. Det kan vara en bra idé att försöka fokusera på långsiktiga projekt. På det sättet minskar du kostnaderna eftersom det kostar att leta nya kunder, administrera diverse saker och förhandla. Något annat som är bra att göra är att bygga ett bra CV. Det kommer övertyga dina potentiella kunder att välja just dig. Tänk på att använda en snygg mall som är strukturerad. Ju mer kvalificerad du är desto högre chans är det att få in nya kunder.