Webbläsarkriget

Valet av webbläsare är viktigt, framför allt för de företag som utvecklar programmen. Microsoft dominerar fortfarande stort med Internet Explorer, men längre ner på topplistan händer det en hel del.

De allra flesta är överens om att även om Internet Explorer är störst så är den långt ifrån bäst. De flesta seriösa datoranvändare föredrar Chrome, Firefox eller Opera, inte minst eftersom dessa erbjuder större möjligheter att skräddarsy både utseende och surfupplevelse. Det är dock bland de som inte bryr sig om att, eller inte får, byta webbläsare på datorn hemma eller på jobbet som Internet Explorer har största delen av sina användare.

På andra plats över de mest använda webbläsarna hittar vi numera Google Chrome, som har tagit sig över 20 %-strecket. Detta har framför allt skett på bekostnad av Firefox, som nu är nere på 15 %. Detta är den högsta noteringen hittills för Chrome, och den lägsta för Firefox. Längre ned på listan hittar vi Safari med en marknadsandel på 5,2 %, och Opera, som har 1 %.

Utvecklingen kommer troligen att fortsätta. En viktig del av intäkterna – närmare bestämt 88 % – till Mozilla kommer från Google, och bestäms vid förhandlingar mellan företagen. 2013 uppgick summan till 1,8 miljarder kronor, men vid nästa förhandling kommer Mozilla att ha ett betydligt sämre utgångsläge.

På mobilen då?

Microsoft oroar sig naturligtvis också för utvecklingen, även om man fortfarande ligger i topp. Webbläsare i mobiler och surfplattor blir allt mer använda, och Microsoft har själva erkänt att IOS och Android hittills har bjudit på bättre surfupplevelser än Windows Phone. Men nu ska det bli ändring på detta. I Windows Phone 8.1 ska sidorna fungera lika bra som i andra operativsystem.

Microsoft hävdar att många mobila sidor har optimerats för Apples och Googles mobilwebbläsare, vilket ställt till det för andra mjukvaruföretag. Detta låter dock som en ganska konstig ursäkt.